/monster/menneske/ – personen bag forbrydelsen

Drab, vold og andre former for kriminalitet fylder meget i medierne, og jo mere alvorlig og brutal en forbrydelse er, jo mere interessant er den også. De fleste af os er hurtige til at sætte etiketter som ’morder’, ’voldsmand’, ’svindler’, ’narkosmugler’ og ’kriminel’ på de mennesker der står bag sagerne, men ingen af de betegnelser er dækkende. Der er nemlig altid en større historie. Der er altid en sammenhæng, og der er altid et menneske bag forbrydelsen. Den historie fortæller medierne bare ikke ret tit.

Foredraget /monster/menneske/ handler om fem fængslede og deres historie, men også om hvorfor vi overhovedet skulle interessere os for dem og historierne. I virkeligheden kunne vi jo bare låse lovovertrædere inde og smide nøglen væk. Når vi ikke gør det, er det fordi vi – parallelt med straffen – også gerne vil resocialisere og sikre at dømte kommer ud af kriminalitet, og det lykkes heldigvis oftere end de fleste tror, bl.a. fordi næsten alle dømte er andet og mere end bare ’kriminelle’.

Det er foredragets hensigt at provokere, udfordre vanetænkningen og nuancere synet på indsatte i fængsler; ikke for at undskylde eller retfærdiggøre det som de dømte har gjort, men for at vi som samfund kan overveje om vi straffer og resocialiserer på en måde der giver mening og resultater.

Alle de sager og personer som omtales, er anonymiseret af hensyn til involverede i sagerne.

Foredraget varer ca. 1 time og 20 minutter. Hertil kommer tid til spørgsmål.

Pris kr. 5.300,- plus kørsel.